Stenå opdræt og Sotto-hest til Eskilstuna
Dansk travsport er i dag repræsenteret med to velkendte navne i dansk travsport. Peter Stenå opdrættede Herbie Peak prøver lykken, mens John Kirketerp-ejede Jeremias Sisu går ud i V75-sammenhæng.
Timo Nurmos-trænede Jeremias Sisu får atter Magnus A. Djuse i sulkyen. Ekvipagen har fået spor tre over 2640 meter snore i Bronzedivisionen.
Det er foreløbigt blevet til seks sejre i 10 starter for Jeremias Sisu.
I dag er John Kirketerp, en af landets største hesteejere og opdrættere, samtidig med at han gør en stor indsats for sporten. John Kirketerp investerer hvert år millioner af kroner i dansk travsport via sin virksomhed Stald Sotto. Den københavnske hesteejer, opdrætter og hingsteholder bidrager til at holde hjulene i gang i dansk travsport.
I dag har han flere heste i dansk travsport, og man forsøger også aktivt at støtte op om sportens unge mennesker. En af de trænere, John Kirketerp har hest ved i Danmark, er Aalborg-træner Marc Bæk Nielsen.
Peter Stenå
Peter Stenå er en erfaren og anerkendt opdrætter i dansk travsport med en central rolle i både avlsarbejdet og i travorganisationerne. Hans ekspertise spænder over områder som avl, opdræt og vurdering af travheste.
Peter Stenå, der har været ansat i DTC siden 1990, er opdrætter, bl.a. af derbyvinderen Bvlgari Peak, hoppederbyvinderen Peak Performance samt derbydeltagerne Champions Peak, Living Peak, Royal Peak og Thunder Peak.
Herbie Peak er efter italienske Ringostarr Treb og den svenske hoppe Ina Tilly. Ina Tilly indløb selv 222.065 kr. i karrierens mens Ringostarr Treb indløb 17.397.756 kr.
Mormor har også gjort det godt. Den danskregistrerede hingst har fine blodlinjer, og mormor er således Pearl Tilly. I avlen har hendes afkom indløbet mere end syv millioner kr.
Dansk opdræt
Danmark har en stærk tradition for travsport, og der er mange dygtige opdrættere, trænere og ryttere, der arbejder hårdt for at forbedre avlen og træningen af travheste. Opdrættere spiller en afgørende rolle i dansk travsport.
Opdræt af travheste er afgørende for travsporten i Danmark. Det er fundamentet for hele sporten, og som Det Danske Travselskab (DTC) påpeger, starter travsport med travavl.
Opdræt af travheste er en kompleks og udfordrende beskæftigelse, der kræver dedikation, viden og ofte betydelige investeringer. Det er dog også en passion for mange, der kombinerer kærlighed til heste med sportslig ambition og landbrugsvirksomhed.
Fotos af Gorm Foto samt Stald Sotto.