fbpx
Home > Indland > Hvor vil ponysporten hen? Og for hvem skal ponysporten, være for? Læserbrev

Hvor vil ponysporten hen? Og for hvem skal ponysporten, være for? Læserbrev

Der har været stor debat på vores Facebook side siden vi bragte skrivelsen fra Rikke Berggreen Larsen, og sidenhen skrivelsen fra Dansk Hestevæddeløb. I dag, har vi modtaget følgende skrivelse fra Christina Hansen.

“Hold nu op en debat den nye pony kalender har skabt, men synes nu at man bør standse op, synke og vurdere.

Jeg kan forstå på debatten, at meget er om DM, skal DM være for alle, eller eliten? Der er sat det krav at ponyen skal have stamtavle, med 3. generationer tilbage. Nu har jeg ikke været med i processen, og står udenfor bestyrelser og DH Ungdom.

Hvis vi skruer tiden tilbage nogle år, så kan jeg huske at der var en hel del ballade over et par ponyer, man mente, at der var traverblod i! det synes man dengang, var helt uacceptable at de kunne starte, og helt klart at det var de ponyer, der vandt. Man skulle forbyde halvtravere, eller ponyer med traverblod!!!! Det er unfair konkurrence!!!!

Så nu spørger jeg, hvordan vil dem der råber højst, sikre sig, at en sådan situation ikke opstår igen? Hvordan vil man sikre sig, at der ikke dukker en pony op, med traverblod igen, fordi der står ukendt, eller man ikke kender anerne? Når passet er grønt, og ikke noteret, noget om stamtavle. En måde, at gøre det på, er jo netop at forlange, at ponyerne har stamtavle, med 3. generationer bagud! Og derved skabe fair konkurrence, blandt de ponyer der stiller op.

Der er jo ingen, der forlanger at man skal skifte sin pony ud. Jo, hvis vil starte DM og andre autostart løb! Skal DM være for alle, eller skal det være noget særligt, noget at stile efter, hvis man brænder for sporten, og vil være med, mere end bare på hygge plan.

Skal det være en sport ligesom alle andre, hvor det kræver noget at komme til DM? Skal DM blive i sin nuværende form med klasser efter størrelsen på ponyen, eller skal det måske hellere være klasse inddelt efter tiderne, ponyerne løber? Eller måske noget helt andet?

I princippet, som DM har været afholdt indtil nu, så har det jo været dem, der har vundet, dem der har kunne købe sig til den hurtigste Pony i klassen, og resten har været fyld. Man har ”bare” skulle have 10 tider fra sidste års DM og til næste DM for Sulky, og mener det 5 starter i montè, det er i grunden ikke meget erfaring der skal til.  I feltet kan du have en helt ny, med kun 10 starter i bagagen og en med flere års erfaring! Er det den bedste måde at finde Danmarks bedste ekvipage?

I den nye pony kalender, står der intet om, hvordan DM-klasserne bliver, der står sidst § 11 ” Dog gælder særregler i forbindelse med DM i ponytrav/-monté.” og sidst i § 3 ”Alle ponyer, der er registreret i systemet og godkendt i prøveløb, kan deltage i ordinære ponyløb. For deltagelse i autostartløb kræves der ponystamtavle med min. 3 generationer”.

DM har hidtil været autostart løb, og inddelt i klasser efter højde. Men jeg har ikke noget sted i kalenderen, set hvordan det ser ud i år, og har været på DH ungdoms side for at finde omtalte særregler!!! Går man ud fra at DM afholdes som altid, eller kommer DM til at se anderledes ud?? Skal der kun være en bredde og ingen elite, eller skal der være plads til alle, både bredde og elite?

Der er jo stadig plads til alle ponyer på det plan, man selv vil være en del af sporten. Dog stilles der nu krav?

Hvad i himlen, er det da også for noget? men er det ikke i orden at stille krav, hvis man vil skabe en elite, og noget at stile efter? Skal ponysporten ikke udvikle sig, så en evt. elite også kan tage til vores naboer og starte? Stor travet, godt nok et bandeord i ponysporten i øjeblikket, har samarbejde på tværs, deres regler bliver vel også harmoniseret med Sverige!

Der er kommet godkendelse tider for ponyer i prøveløb, har spekuleret hvorfor der aldrig har været det! Hvorfor er det nu ikke i orden? Er det ponyvelfærd at en pony skal løbe en distance, der svare til et stor traver, fordi den er så meget hurtigere end den langsomste pony?

F.eks. Den ene løber 600 meter, mens den hurtigste løber 1860 meter? Hvordan kan man løse det? Nogen idéer? Måske ved at der stilles et tidskrav, for ponyer i bestemte højder? Tror dog ikke at det vil løse det helt? Da der ikke gives tilladelse, eller der er ponyer nok til at dele pony løbende.

Hvor skal ponytravet bevæge sig hen? Er det en konkurrencesport, med alt hvad der følger med? Eller skal det være en hygge sport, hvor alting er lige meget, bare vi har det sjovt, eller skal det være en sport, hvor der skabes plads til alle?

Hvor der er plads på det plan, man ønsker? Ønsker man at være en del af ”eliten”, og stile efter NM, eller måske DM, ja, så koster det, og det er pengepungen, der også bestemmer, men det gør den i mange sportsgrene.

Der er liga løb, hvor der ikke stilles andet krav, andet end at samle point i indledende afdeling, for at komme i finalen, der er ikke krav til ponyen. Her kan alle deltage, der er jo også stadig løb, hvor alle kan være med, og det stoppes vel ikke? Der er julefræs, også for alle, hele bredden kan deltage, og hold op en deltagelse og opbakning fællesskaber på tværs, fedt. Der er jo stadig masser at rejse efter.

Du ville måske også kunne lide
Hvad med travskolerne?
Læserhenvendelse – Ponykusk mødte sit idol
Jan M. Rasmussen med plusser og minusser
x
Travet.dk

Travet.dk