fbpx
Home > Indland > Bertel Maigaard – Følelser, Fakta og Forretning

Bertel Maigaard – Følelser, Fakta og Forretning

De tre ord er om nogen blevet endnu mere relevante for de danske travtrænere under den nuværende Corona krise. Hvor nogle trænere er begyndt offentligt at kritisere hinandens beslutninger, selvom de er fælles om at kæmpe en kamp for at holde deres forretninger oven vande. Hesteejere og travfolk er begyndt at skændes internt og vælge side i stedet for at stå sammen uagtet at man ikke mener det samme.

Folks holdninger til Corona er mange. Nogle mener vi står overfor en større katastrofe og andre mener det er en udvidet omgang influenza, der har ført til massehysteri.

Hvem der har ret er der nok ingen der ved og vi må derfor afvente resultatet om et par måneder. Derfor kan det også undre at nogle folk meget aggressivt kalder folk, der ikke tager de samme beslutninger som dem selv for ”Halv hjerner”, ”Egoister”, ”Idioter” og lignende og dette udelukkende på baggrund af følelser og ikke fakta.

Følelser er at vi alle enten selv eller nogle af vores nærmeste kan risikere at være i fare, hvis de smittes med Corona og er i risikogruppen. Fakta er de retningslinjer og love der er vedtaget. Følelser bør ikke være afgørende for bedømmelsen af andres handlinger, da dem vi bedømmer med garanti står i en anden situation end os selv og derfor vurderer anderledes end os selv. Fakta derimod gør, at vi har en fælles referenceramme for hvad der er acceptabelt og hvad der ikke er.

Fakta i forhold til at starte travheste i Sverige for professionelle travtrænere (selvstændigt erhvervsdrivende) er ganske klare og bør ikke være til diskussion, da de er entydige:

  1. Såfremt retningslinjer og love overholdes, så anbefaler de danske myndigheder uden forbehold at alt forretning fortsætter som hidtil.
  2. De danske grænser er kun lukket på vej ind i Danmark for turisme. Dvs både private danske statsborgere og forretningsdrivende er velkomne ind i Danmark. Alle kan komme ud af Danmark som udgangspunkt.
  3. Sverige har kun lukket grænsen ind i Sverige for ikke EU-borgere.
  4. Forsamlinger over 10 personer vedrører ikke arbejdspladser og butikker så længe der er god plads mellem folk. Dette gælder derudover kun for Danmark og ikke for Sverige.

I forhold til punkt 1)

Kan bl.a. ses af dette link, der er regeringens officielle standpunkt (desværre på engelsk):

Samtidig ringede jeg i går til Erhvervsstyrelsen for at høre deres officielle holdning til specifikt travtrænere og start i Sverige som en del af deres normale forretning. Erhvervsstyrelsens helt entydige holdning er at så længe retningslinjer og love blev overholdt, så anbefalede de som til alle andre virksomheder, at travtrænerne fortsætter deres forretning, da Danmark har brug for dette. Og da løb i Sverige kræver at man forlader sin egen matrikel, så var det selvfølgelig ikke noget man skulle afholde sig fra.

I forhold til punkt 2)

Jeg citerer Danmarks udenrigsminister fra linket under punkt 1:

“Denmark is taking the necessary steps to address corona. While tourism is temporarily paused, the inflow of goods and services remains open. We remain an outward-looking country open for business.”

Som det jo tydeligt fremgår, er det turisme der sættes på pause og dermed er danske travtrænere velkomne til at passere grænsen.

Alternativt så kan man selv læse mere her på Erhvervsstyrelsens link.

Samtidig er det vel meget relevant under dette punkt at tilføje at Direktøren for Sundhedsstyrelsen klart redegjorde for at det ikke var en sundhedsfaglig anbefaling at lukke grænserne, men udelukkende en politisk. Derudover så er der i Sverige færre smittede pr indbygger end i Danmark, så i teorien er der mindre sandsynlighed for at blive smittet i Sverige end i Danmark.

I forhold til punkt 3)

Danske travtrænere der er danske statsborgere i Danmark eller et andet EU land kan frit rejse ind i Sverige. Dette kan ses på nedenstående link:

Link.

I forhold til punkt 4)

Forbud mod forsamlinger gælder ikke arbejdspladser se nedenstående link:

Link.

Samtidig er det slet ikke vedtaget i Sverige.

Konklusionen på ovenstående er, at du som travtræner sagtens kan melde hest og starte i Sverige uden at have dårlig samvittighed over det. Du passer bare din forretning og de danske myndigheder anbefaler det ligefrem, hvis det er med til at genere omsætning og dermed hjælpe samfundet indirekte med økonomi via skat og moms.

Men omvendt så skal du heller ikke have det dårligt med, hvis du vælger af private grunde at sige, at du ikke ønsker at starte hest i Sverige. Min anbefaling vil være at tage en snak med din hesteejer, da jeg nægter at tro på der findes ret mange hesteejere, der ikke kan har forståelse og sympati for dette valg. Igen så er det dine følelser og ikke alle andres der er relevante.

Sidst men ikke mindst, så har der også været forlydender om at hhv Trænerforeningen og DTC skulle anbefale ikke at starte i Sverige.

Til det kan jeg kun sige:

  1. Trænerforeningen har IKKE anbefalet dette indtil videre.
  2. DTCs bestyrelse har ikke været forelagt den anbefaling der kom ud. Dvs det er en anbefaling fra Lindhardt Jensen, Paul Bjerring og Klaus Storm uden om bestyrelsen. Dette kan de danske travtrænere selvfølgelig ikke vide, men nu er informationen i hvert fald videregivet. Hvad der så bliver besluttet på morgendagens bestyrelsesmøde ved jeg ikke.

Med venlig hilsen

Ham der forsigtigt håber at der kan være plads til mere end et synspunkt mellem jer trænere / Bertel Maigaard

Du ville måske også kunne lide
Humble Stance spilfavorit
Danskejet franskmand kan gøre det igen
Commit Boom Bay nærmer sig fransk debut
x
Travet.dk

Travet.dk